Egmont National Park: Den komplette guide

Indholdsfortegnelse:

Egmont National Park: Den komplette guide
Egmont National Park: Den komplette guide

Video: Egmont National Park: Den komplette guide

Video: Egmont National Park: Den komplette guide
Video: 🗺️ Enchanted Track in Egmont National Park - New Zealand's Biggest Gap Year 2024, April
Anonim
vulkansk bjerg afspejlet i sø med tørt græsareal og blå himmel
vulkansk bjerg afspejlet i sø med tørt græsareal og blå himmel

Hjem til den perfekte koniske top af det vulkanske Mount Taranaki, Egmont National Park er en af tre nationalparker på New Zealands nordø. Egmont, der blev etableret som landets anden nationalpark i 1900, ser ret nysgerrig ud på kortet: Det er næsten en perfekt cirkel (med et par ujævne udløbere), fordi det blev bestemt i slutningen af det 19. århundrede, at landet inden for en radius på 5,9 mil fra bjergets top ville blive beskyttet. Dette kan tydeligt ses, hvis du flyver over eller i nærheden af Taranaki på en flyvning mellem Nord- og Sydøerne.

Parken ligger omtrent halvvejs mellem Auckland og Wellington, på nordøens vestkyst, og er en værdifuld omvej, hvis du rejser langs hele øen. Tæt på en vild og smuk kyststrækning, kan den også nydes på dagsture fra nærliggende New Plymouth og andre kystbyer. Her er alt, hvad du behøver at vide om at besøge Egmont National Park.

Ting at gøre

Egmont National Park kredser om Taranaki (også kendt som Mount Egmont); det er parkens mest karakteristiske træk og grunden til, at de fleste besøger. Efter sidste udbrud i 1755 anses den 125.000 år gamle vulkan for at være sovende. Vandring er det bedstemåde at se og opleve bjerget på. Stier til maleriske udkigssteder spænder fra en fem-minutters tur til seks timers vandreture (og meget derimellem). Hvis du kan lide flerdages vandreture, er der også to- og femdages ture.

Begrænsede muligheder er også tilgængelige for jagt (geder og opossums, hvoraf sidstnævnte betragtes som et skadedyr i New Zealand) og skiløb på et lille skiområde i den sydøstlige del af parken.

Gå ikke glip af at besøge det 59 fod høje Dawson Falls, 30 minutters kørsel fra Stratford.

New Zealand, mandlig vandrer, der beundrer naturskøn udsigt over vulkanen Taranaki om foråret
New Zealand, mandlig vandrer, der beundrer naturskøn udsigt over vulkanen Taranaki om foråret

Bedste vandreture og stier

Korte, lette vandreture dominerer Egmont National Park, hvilket gør dette til en ideel park at besøge, hvis du rejser med børn eller har tidsbegrænsninger. Ikke desto mindre er der også en række dags- og flerdages vandreture. Her er nogle af de bedste:

  • Familievenlige stier: Ambury Monument Walk, Nature Walk, Connett Loop Track og Mangaoraka Loop Track er alle 15- til 40-minutters stier, der er velegnede til børn og personer med lavere mobilitet. De fører til dejlige udkigssteder med fantastisk udsigt over bjerget, og nogle passerer gennem mosskov (kaldet nisseskov).
  • Ngatoro Loop Track: Denne 1,9 km lange vandretur går gennem atmosfærisk nisseskov, hvor du finder bregner og snoede træstammer dækket af mos og lav. Stien starter og slutter ved besøgscentret; bemærk, at det nogle steder er stejlt.
  • Maketawa Hut Circuit: Denne 4-mile loop-sti passerergennem skov, krydser floder og stiger op, hvilket fører til nogle af de bedste udkigssteder i parken. Det tager omkring tre timer at gennemføre.
  • Kokowai rundrejse: Denne seks timers, 7,5-mile loop-sti er en ideel mulighed, hvis du ønsker at opleve både skoven og alpine landskaber på Mount Taranaki.
  • Mount Taranaki Summit Track: Erfarne bjergbestigere kan klatre til toppen (8.261 fod). Den 7,8-mile, ud-og-tilbage-sti tager otte til 10 timer at vandre, og bør kun prøves om sommeren. Selv da kan forholdene ændre sig hurtigt og være forræderiske. Hvis du vandrer til toppen, anmoder de lokale maorier om, at du ikke står direkte på toppen, da den betragtes som hellig.
  • Pouakai Circuit: Den korteste af Taranakis to flerdages rundstrækningsvandringer, denne 15,5-mile vandretur giver dig mulighed for at opleve alle parkens landskaber på to til tre dage.

  • Around the Mountain Circuit: Denne avancerede vandresti er 32,3 miles lang og tager fire til fem dage at gennemføre. Går hele vejen rundt om bunden af bjerget, tager kredsløbet vandrere gennem floder, skove og alpine landskaber.

Hvor skal man bo

Da Mount Taranaki betragtes som helligt, bliver besøgende bedt om ikke at slå lejr på bjerget. Hvis du virkelig vil campere, bliver du nødt til at gøre det uden for parkens grænser, i og omkring byerne i nærheden af nationalparken. Vandrere på flere dages stier kan bo i en af de syv hytter i parken, som spænder fra standard til serviceret. Servicerede hytter bør reserveres på forhånd, isæri den travle sommersæson.

Parken har også et par større lodges, der drives af Department of Conservation: Konini Lodge og Camphouse. Disse er ideelle til store grupper, men mindre grupper eller enkeltpersoner kan også bestille en seng. Forudbestilling er afgørende. Nogle få private operatører driver også overnatning i parken; oplysninger om disse kan findes på DOC's hjemmeside for parken.

New Plymouth, en kort køretur fra Egmont National Park, er en stor by efter newzealandske standarder med en befolkning på omkring 85.000. Du kan finde en bred vifte af overnatningssteder her, fra simple campingpladser og hostels til eksklusive hoteller og boutique-gæstehuse. Det er det nemmeste sted at bo, hvis du vil tage på dagsture ind i parken, mens du stadig har adgang til en række faciliteter.

Naturskøn udsigt over bjerget Taranaki i New Zealand
Naturskøn udsigt over bjerget Taranaki i New Zealand

Sådan kommer du dertil

Mange mennesker ankommer fra New Plymouth, som ligger kun en halv times kørsel fra North Egmont Roadend. Hawera, Opunake og Stratford er andre befolkningscentre, der ligger en kort køretur fra parkens indgangssteder.

New Plymouth er et region alt knudepunkt i denne del af New Zealand, og du kan komme dertil med fly direkte fra Auckland, Wellington og Christchurch. Fly fra andre regionale centre vil gå via en af disse større byer.

Hvis du rejser gennem Nordøen ad landevejen, så overvej at køre Surf Highway 45, der forbinder Hawera-syd for nationalparken-med New Plymouth. Turen tager omkring 90 minutter at køre på én gang, men en del af det sjove ved detteturen stopper ved strandbyer og surfsteder undervejs, herunder Oakura, Ahu Ahu og Komene Beach. En anden mulighed for roadtrip er Forgotten World Highway, som skærer ind i landet gennem Taranaki og forbinder Taumarunui i King Country med Stratford, øst for Mount Taranaki.

Tips til dit besøg

  • Du behøver faktisk ikke at gå nogen steder i nærheden af parken for at se det spektakulære Mount Taranaki. Ud over at se det på nogle flyvninger mellem Nord- og Sydøerne, på en klar dag, er toppen synlig fra op og ned langs kysten. (Nogle gange kan du endda se det fra Farewell Spit, der ligger på toppen af Sydøen.)
  • Hunde er ikke tilladt i nationalparken.
  • Vejrforholdene kan ændre sig hurtigt på bjerget. Klatreres liv er gået tabt, da vejret er blevet forværret. Fortæl altid nogen, hvor du skal hen, og hvornår du planlægger at vende tilbage, når du begiver dig ud på en længere vandretur på Mount Taranaki. Vær forberedt på ændringer i vejret, og tag ikke unødvendige risici.
  • Mount Taranaki betragtes som helligt. Ud over at blive bedt om ikke at slå lejr på den eller sætte fod på selve toppen, opfordres besøgende til ikke at lave mad på eller omkring toppen og fjerne alt affald fra parken.
  • En af New Zealands mere usædvanlige hjemmehørende dyrelivsarter kan findes i Egmont National Park: en kæmpe, kødædende landsnegl kaldet Powelliphanta-sneglen. Hold øje med det!
  • Undgå at forstyrre de rektangulære trækasser, som du kan finde rundt om i skoven: Disse er fælder, der er lagt for at fange stumper, rotter og opossums, som er enfare for hjemmehørende fugle og dyreliv. Disse kan skade nysgerrige hænder og fingre.

Anbefalede: