Den ultimative guide til at vælge en sovepose

Indholdsfortegnelse:

Den ultimative guide til at vælge en sovepose
Den ultimative guide til at vælge en sovepose

Video: Den ultimative guide til at vælge en sovepose

Video: Den ultimative guide til at vælge en sovepose
Video: Ultimativ Guide: Sådan vælger du den rigtige sovepose! 💤 | #sovepose #guide #friluftsliv #outdoor 2024, Kan
Anonim
to soveposer i døråbningen til et telt med udsigt til norske fjorde
to soveposer i døråbningen til et telt med udsigt til norske fjorde

I denne artikel

Du har dit telt, dit madlavningsudstyr og dit udendørstøj til en stor campingtur, men hvad holder dig varm om natten? At vælge en sovepose bør ikke være en eftertanke, da din sovekomfort kan gøre eller ødelægge en tur, og ikke alle soveposer er lavet lige.

Klimatet på din campingdestination, og om du skal køre bil eller vandre der, bør afgøre, hvilken sovepose du tager. Mens mange mennesker vil have en sovepose i én størrelse, som de tager med på hver campingtur, vil disse ikke altid være egnede til bestemte destinationer eller klimaer. Læs videre for at lære mere om de forskellige typer soveposer, som passer bedst til hvilke situationer, og hvordan du plejer og opbevarer din investering.

Typer af soveposer

Formen på soveposen kan i væsentlig grad påvirke dens evne til at holde dig varm, dens vægt (og dermed lette pakning) og dens komfort.

  • Rektangulære soveposer: Disse er den mest enkle type taske og er bedst egnet til campingture med bil, fordi de har tendens til at være ret omfangsrige. Rektangulære poser er ikke tilspidsede omkring fødderne og kan norm alt åbnes fladt og bruges som entæppe. Mange mennesker vil finde den ekstra plads omkring fødderne og benene mere behagelig, især søstjernesveller, men de er ikke de bedste til isoleringsformål.
  • Barrel-soveposer: Disse er mere tilspidsede end rektangulære soveposer, men mere rummelige end mumieposer. De har nogle gange en hætte. Barrel-soveposer er et kompromis mellem komfort og isolering og er bedst egnede til camping i moderate temperaturer eller på ture, der ikke kræver for meget flytning.
  • Mumie-soveposer: Disse er endnu smallere ved fødderne end tøndersoveposer, har en hætte over hovedet og sidder ret tæt om kroppen. De har ikke overskydende stof, så de har en tendens til at være lette og pakke små sammen. De kan føles ret begrænsende, især hvis du kan lide at krølle dig sammen eller bevæge dig rundt i søvne, men de er designet til maksimal isolering og er ideelle til camping i koldt vejr.
  • Elefantfod-soveposer: Disse er en mere specialiseret type sovepose, som bjergbestigere eller mere ekstreme campister bruger. De er kortere end en "almindelig" taske og dækker ofte ikke skuldrene, fordi tanken er, at du skal have en varm dunjakke på på den øverste halvdel af din krop. De har norm alt ikke lynlåse og er lette, så ideelle til campister, der flytter fra sted til sted hver nat og har brug for minim alt udstyr. Nogle gange kommer de med elastiksnore, som du sætter fast på din krop, for at forhindre, at tasken flytter sig væk fra dig under vanskelige soveforhold, såsom ved udendørs bivuak shelters.
  • Kvinders søvnposer: Ja, kvinder kan bruge alle de ovennævnte typer soveposer. Men disse kønsbestemte soveposer er en separat kategori, fordi de har en specialiseret størrelse og form. Soveposerne er kortere (med muligheder for 66-tommer længder) med mere isolering og har tendens til at være smallere ved skuldrene og bredere ved hofterne.
person tilbagelænet i en sovepose opstillet på en græsklædt bakke. Det er en diset, overskyet dag
person tilbagelænet i en sovepose opstillet på en græsklædt bakke. Det er en diset, overskyet dag

Down Versus Syntetisk-fyldte soveposer

De materialer, en taske er lavet af, vil påvirke dens varme, komfort, vægt, vandtæthed og pris. Du vil typisk vælge mellem en dunfyldning eller en syntetisk fyld, og hver har sine fordele og ulemper.

Down fill: Dunfyldte soveposer er fyldt med fjer og dun fra vandfugle som ænder og gæs. Disse fanger naturligt varm luft og er meget lette, så de har et fantastisk varme-til-vægt-forhold, hvilket gør dem ideelle, hvis du er på vandre- og campingtur. De er dog mindre vandafvisende end gode syntetiske poser, har tendens til at være dyrere og er ikke veganervenlige.

Syntetisk fyld: Soveposer, der ikke er fyldt med dun, er norm alt fyldt med et alternativ af syntetisk polyester. De er norm alt billigere end dunfyldte poser og er bedre egnet til våde eller fugtige/fugtige forhold, men de er tungere.

Soveposeforinger

Selv om det ikke er strengt nødvendigt, er soveposeforinger en praktisk ekstra. Disse er lavet af silke eller bomuld, og de pakker norm alt små sammen, så de fylder ikke meget i din taske. I meget varme klimaerdu behøver måske ikke en fuld sovepose, og en liner vil være alt, hvad du behøver natten over, men norm alt vil du placere en liner inde i den større sovepose. De tilføjer endnu et lag af varme og komfort og kan hjælpe med at holde din sovepose ren og forlænge dens levetid.

Temperature Ratings

Ud over formen på din taske og dens materialer, vil temperatur- eller sæsonvurderingen have stor indflydelse på din komfort. Selvom det vil være irriterende at have en tung vintertaske i et varmt klima, kan det være farligt at have en sommervægtstaske til vintercamping. De fleste soveposer indeholder oplysninger på deres emballage om deres øvre og nedre temperaturgrænser.

  • Sommervægtstasker: Disse er norm alt tynde og lette og kun egnede til camping i varmt sommerklima. Hvis du ved, at vejret bliver meget varmt, kan du vælge en soveposeforing i stedet for.
  • Tasker med tre sæsoner: Disse er ideelle til de fleste tempererede campingture, da de vil holde dig varm under kolde nætter om foråret eller efteråret, men ikke vil være for varmt på en mild nat.
  • Vintertasker: Disse er generelt tungere, mere omfangsrige og dyrere end andre tasker, men er en vigtig investering, hvis du skal campere i kolde temperaturer under minusgrader.

Tips til pleje og opbevaring af din sovepose

  • Under din campingtur, prøv at lufte din taske i solen hver dag. Når du er hjemme, luft din taske udenfor i solen på en vaskesnor. Dette er især vigtigt, hvis det regnede på din campingtur. Gem det ikke væk førdet er helt tørt.
  • Opbevar ikke din taske i tasken, den kom i i lange perioder. Disse er praktiske til at transportere din sovepose, mens du rejser, men at holde din taske proppet i sækken i lange perioder kan beskadige den (især dunfyldte poser).
  • Vask kun din taske, når det er absolut nødvendigt. Rengør først eventuelle snavsede pletter, og følg altid plejeinstruktionerne på selve posen. Håndvask er at foretrække (du skal bruge et badekar!), da vaskemaskiner er mere tilbøjelige til at beskadige din taske.

Anbefalede: