El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide

Indholdsfortegnelse:

El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide
El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide

Video: El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide

Video: El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide
Video: MARRAKECH, MOROCCO (2023) | 10 BEST Things To Do In & Around Marrakech 2024, Kan
Anonim
El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide
El Badi Palace, Marrakesh: Den komplette guide

Beliggende syd for Marrakeshs historiske medina, blev El Badi-paladset bestilt af den saadiske sultan Ahmad el Mansour i slutningen af det 16. århundrede. Dets arabiske navn kan groft sagt oversættes som "det uforlignelige palads", og det var faktisk engang det mest pragtfulde bygningsværk i byen. Selvom paladset nu er en skygge af sin tidligere herlighed, er det ikke desto mindre stadig en af Marrakeshs mest berømte seværdigheder.

Paladsets historie

Ahmad el Mansour var den sjette sultan fra det berømte Saadi-dynasti og den femte søn af dynastiets grundlægger, Mohammed Ash Sheikh. Efter at hans far blev myrdet i 1557, blev el Mansour tvunget til at flygte fra Marokko sammen med sin bror Abd al Malik for at undslippe skade i hænderne på deres ældste bror, Abdallah al Ghalib. Efter 17 år i eksil vendte el Mansour og al Malik tilbage til Marrakesh for at afsætte al Ghalibs søn, som havde efterfulgt ham som sultan.

Al Malik overtog tronen og regerede indtil de tre kongers krig i 1578. I konflikten forsøgte al Ghalibs søn at genvinde tronen med hjælp fra den portugisiske kong Sebastian I. Både sønnen og al Malik døde under krigen og efterlod el Mansour som al Maliks efterfølger. Den nye sultan løskøbte sine portugisiske fanger og i processenakkumuleret enorm rigdom - hvormed han besluttede at bygge det største palads, Marrakesh nogensinde havde set.

Paladset tog 25 år at færdiggøre og menes at have omfattet ikke færre end 360 værelser. Derudover omfattede komplekset stalde, fangehuller og en gårdhave med flere pavilloner og en stor central pool. I sin storhedstid ville poolen have tjent som en strålende oase, der målte omkring 295 fod/90 meter i længden. Paladset ville have været brugt til at underholde dignitærer fra hele verden, og el Mansour udnyttede muligheden fuldt ud for at vise sin rigdom frem.

El Badi-paladset var engang et udstillingsvindue for udsøgt håndværk udsmykket med tidens dyreste materialer. Fra sudanesisk guld til italiensk Carrara-marmor var paladset så spektakulært, at da Saadi-dynastiet til sidst faldt til Alaouitterne, tog det Moulay Ismail over et årti at fratage El Badi dens skatte. Alaouite-sultanen, der ikke var villig til at lade el Mansours arv overleve, reducerede paladset til en ruin og brugte de plyndrede varer til at dekorere sit eget palads i Meknes.

The Palace Today

Takket være hærgen fra Moulay Ismails anti-saadiske kampagne, bliver de, der besøger El Badi-paladset i dag, nødt til at bruge deres fantasi til at genskabe kompleksets tidligere pragt. I stedet for sneklædte marmorsøjler og vægge indlagt med onyx og elfenben, er paladset nu en sandstensskal. Poolen er ofte tom, og vagterne, der engang ville have patruljeret voldene, er blevet erstattet af de tilfældige reder af europæiske hvide storke.

Ikke desto mindre, El BadiPalace er et besøg værd. Det er stadig muligt at mærke storheden fra paladsets fortid i gården, hvor fire sunkne appelsinplantager flankerer den centrale pool og ruiner breder sig ud i alle retninger. I det ene hjørne af gården er det muligt at klatre op på voldene. Fra toppen er udsigten over Marrakesh spredt ud nedenfor simpelthen fantastisk, mens de med interesse for fugle kan se nærmere på paladsets fastboende storke.

Det er muligt at udforske ruinerne af paladsets stalde, fangehuller og gårdhavepavillonerne, som engang ville have givet et kærkomment pusterum fra sommervarmen. Måske er højdepunktet ved et besøg på El Badi-paladset dog muligheden for at se den originale prædikestol i byens berømte Koutoubia-moske, der er indrettet i et museum på grunden. Prædikestolen blev importeret fra Andalusien i det 12. århundrede og er et mesterværk inden for træbearbejdning og indlægshåndværk.

Hvert år omkring juni eller juli er området ved El Badi Palace også vært for National Festival of Popular Arts. Under festivalen bringer traditionelle folkedansere, akrobater, sangere og musikere paladsets noget melankolske ruiner levende tilbage til live. Det bedste af det hele er, at gårdhavens bassiner er fyldt med vand til ære for lejligheden, hvilket skaber et skue, der er virkelig majestætisk at se.

Praktiske oplysninger

El Badi Palace er åbent hver dag fra 9:00 til 17:00. Entré koster 10 dirham, med yderligere 10 dirham gebyr på museet, der huser Koutoubia-moskeens prædikestol. Paladset ligger 15 minutters gang fraselve moskeen, mens de interesserede i Saadi-dynastiets historie bør kombinere et besøg på paladset med et besøg i de nærliggende Saadiske grave. Kun syv minutters gang væk huser gravene resterne af el Mansour og hans familie. Tider og priser kan ændre sig.

Anbefalede: