Giant's Causeway: Den komplette guide

Indholdsfortegnelse:

Giant's Causeway: Den komplette guide
Giant's Causeway: Den komplette guide

Video: Giant's Causeway: Den komplette guide

Video: Giant's Causeway: Den komplette guide
Video: 12 Travel Tips about Leiden | LEIDEN TRAVEL GUIDE, in 8 minutes! 2024, Kan
Anonim
Giant's Causeway stensøjler i County Antrim Nordirland
Giant's Causeway stensøjler i County Antrim Nordirland

Antrim-kysten er kendt for sin unikke og barske skønhed, men det mest betagende stop af alle er helt sikkert Giant's Causeway. Giant's Causeway består af 40.000 sorte bas altstenssøjler placeret ved vandkanten og er en vigtig geologisk formation og et verdensarvssted. Stenstøtterne, der rejser sig fra havet, tiltrækker næsten en million besøgende hvert år, som kommer for at beundre det utrolige naturlige vidunder.

Vid, hvornår du skal besøge, og find ud af, hvordan kolonnerne nøjagtigt blev oprettet – her er den komplette guide til Giant's Causeway i Nordirland.

Historie

News of the Giant's Causeway skabte en enorm mængde interesse, da eksistensen af tusindvis af stensøjler langs den nordirske kyst blev annonceret i London i 1693. Den naturlige dannelse af klipper blev opdaget af biskoppen af Derry i 1692, men oplysninger om det storslåede sted vakte først rigtig røre, da det blev rapporteret i et papir udgivet af Sir Richard Bulkeley fra Trinity College et år senere.

Mens skriftlige rapporter om den naturlige attraktion kun har eksisteret i et par hundrede år, er Giant's Causeway meget ældre end det. Causewayen blev dannet for knap 60 millioner år siden, da landmasserneaf Europa og Nordamerika var stadig knyttet til hinanden. Da den europæiske landmasse begyndte at trække sig væk, blev der skabt enorme revner på jordens overflade. Smeltet lava var så i stand til at komme op gennem disse huller. Til sidst dannedes floder, da tingene kølede af og ændrede det nye landskab yderligere.

Det var under en anden periode med vulkansk aktivitet, at de bas altklippesøjler, der udgør Giant's Causeway, faktisk blev dannet. Denne gang, da den smeltede lava nåede overfladen, stødte den på et ru landskab dækket af jord. De specifikke forhold, der eksisterede på netop dette sted for 60 millioner år siden, var så unikke, at Giant's Causeway er den eneste klippeformation af sin art over alt i verden.

Faktisk, da det blev "opdaget" i det 17.th århundrede, kunne forskere ikke blive enige om, om de unikke søjler af bas alt var naturlige, eller om de var udskåret af mennesker. Formen og antallet af klippeformationerne har inspireret kunstnere og vakt fantasi lige siden og har endda resulteret i en elsket lokal legende om stedets historie.

The Legend of the Giant's Causeway

Der er virkelig ingen tvivl om, at Giant's Causeway blev skabt af vulkansk aktivitet, men formationen har fået sit navn fra en populær lokal legende, der hævder, at den blev bygget af en irsk kæmpe ved navn Fionn mac Cumhaill - bedre kendt som Finn McCool.

Finn McCool var faktisk ikke så stor, når det kom til giganter, og han var kun 52 fod og 6 tommer høj, men det forhindrede ham ikke i at vælge en kamp med en meget størreSkotsk kæmpe ved navn Benandonner.

Finn og Benandonner brugte deres dage på at råbe ad hinanden over Moylehavet, indtil de endelig blev enige om at mødes for at teste deres kræfter og en gang for alle beslutte, hvem der var den mægtigste kæmpe. Finn tilbød endda at bygge stien-en dæmningsvej-over Det Irske Hav for at gøre mødet muligt.

Finn gik i gang og byggede en sti til den skotske ø Staffa, som hans rivaliserende kæmpe kaldte hjem. Men arbejdet med at bygge dæmningen var så udmattende, at Finn måtte lægge sig ned og sove.

Næste morgen vågnede Finns kone til den øredøvende lyd af tunge fodtrin – det var den skotske kæmpe, der krydsede dæmningen til det længe ventede møde. Hendes mand sov stadig, og hun indså, at han ikke ville være match for den meget større Benandonner. Hun tænkte hurtigt, kastede en natkjole over Finns sovende skikkelse og dækkede hans ansigt med en motorhjelm.

Da den skotske kæmpe ankom og krævede at kæmpe mod Finn, hviskede Finns kone: "Ti stille! Du vil vække barnet!"

Benandonner tog et blik på "babyen" og vendte sig om og løb væk tilbage over dæmningen. "Hvis dette er Finns baby," tænkte han, "Finn selv må være virkelig enorm!"

Den bange skotske kæmpe ødelagde stien på vej ud og sikrede, at Finn aldrig kunne følge ham hjem. Denne ruinerede vej er det, vi nu kender som Giant's Causeway.

Hvad skal man se og gøre

The Giant's Causeway er en naturlig attraktion, hvilket betyder, at den er helt udenfor.

Når du besøger det smukke udendørs område, skal du sestop er Grand Causeway. Dette er det største af de tre klippefremspring og det bedste sted at se de sekskantede bas altsøjler, som dæmningen er berømt for.

Der er forskellige vandreture, som vil sløjfe besøgende forbi nogle af de bedst kendte formationer og seværdigheder, herunder harpen, skorstenen og kamelen, der ifølge legenden tjente som Finn McCools hest og kan ses af hans pukler som ligger i bunden af klipperne.

Du vil finde en fantastisk udsigt over Giant's Causeway ved Port Noffer, en malerisk bugt, der omkranser klippeformationerne. Her finder du en sti til vandet, hvor én bestemt klippe tiltrækker meget opmærksomhed. Denne sten er formet som en gigantisk sko og er kendt som Giant's Boot og tilhørte angiveligt Finn McCool.

Et andet billedværdigt stop er ved Ønsketronen, hvor klipperne har dannet en naturlig trone, der passer til en konge. Find din plads (den er godt slidt væk nu), og tag et billede.

De enestående klippeformationer i Giant's Causeway har også skabt et unikt levested for havfugle, planter og insekter. Hold øje med den fantastiske biodiversitet, mens du følger stierne langs klipperne.

Endelig er der et dejligt og prisvindende besøgscenter designet af Heneghan Peng, som åbnede i 2012. Den unikke arkitektur er designet til at ligne de naturlige sorte stensøjler, der udgør Giant's Causeway. Indenfor er interaktive udstillinger om stedets geologi og historie, audioguider (som kan tages med på gåture) og et hyggeligt cafeteria med gratis Wi-Fi.

Placering og hvordan man besøger

The Giant's Causeway er en del af den større Causeway Coast, som omkranser Atlanterhavet i 53 miles i County Antrim, Nordirland.

Den nemmeste måde at nå Giant's Causeway er i bil, og der er parkering på stedet. Besøgscentret og adgangen til klipperne kan findes ved B147 Causeway Road, omkring to miles uden for landsbyen Bushmills. Fra april til oktober er der også gratis shuttle fra landsbyen til centrum, og besøgende får en grøn rabat, hvis de ankommer denne vej.

Adskillige busser stopper også ved Giant's Causeway, herunder Ulsterbus Service 172 og den åbne Causeway Coast Service 177.

Den mest unikke måde at ankomme på er via tog ved hjælp af Giant's Causeway og Bushmills Railway Company. Den lille jernbane bruges nu som turistattraktion, men den blev først bygget i 1880'erne. Det genåbnede for service i 2002 og kører nu mellem byen Bushmills og Causeway Hotel med daglige afgange i juli og august og en weekend-tidsplan for september og oktober.

Det bedste tidspunkt at besøge Giant's Causeway er mellem april og oktober, når vejret er relativt mildt. Udendørspladsen er åben hver dag fra daggry til skumring, hvilket betyder længere timer om sommeren, når der er mere dagslys. Bemærk, at stierne muligvis ikke er tilgængelige i meget dårligt vejr på grund af risikoen for jordskred.

Accommodations

Det mest ikoniske sted at bo i nærheden af Giant's Causeway er på det klassiske Causeway Hotel. Det trestjernede hotel blev for nyligombygget og har bevaret sin traditionelle charme, mens den tilføjer moderne detaljer. Det bedste af det hele er, at ejendommen ligger fem minutters gang fra besøgscenteret.

Der er også adskillige B&B'er i landsbyen Bushmills, der er tæt på stedet, men som byder på bymæssige omgivelser, som mangler på det selvstændige Causeway Hotel.

Hvad du ellers skal gøre i nærheden

Det naturlige vidunder ligger lige uden for landsbyen Bushmills, som tilfældigvis er berømt for sin whisky. Planlæg et besøg på Old Bushmills Distillery for at lære mere om, hvordan drinken er lavet, og smag derefter (selvfølgelig) på et par prøver.

Ruinerne af Dunseverick Castle er mindre end fem miles fra de vigtigste udkanter af Giant's Causeway og udgør en del af den kystnære klippetoppvandring langs området. Det daterer sig tilbage til mindst det 5th århundrede, hvor Saint Patrick siges at have besøgt.

Omkring 20 minutters kørsel væk finder du Dunluce Castle, som også ligger i ruiner. Men de maleriske smuldrende mure og faldne tårne er så betænkeligt placeret ved siden af stejle havfald, at dette nemt er et af Irlands bedste slotte, selv i dets ødelagte tilstand.

Efter at have beundret udsigten ved Dunluce Castle, fortsæt til Carrick-a-Rede rebbro. Den dinglende bro er kun 66 fod lang, men den svajer 100 fod over Atlanterhavets brusende bølger og vil bogstaveligt t alt tage pusten fra dig. Husk at puste ud, og kryds derefter den enestående bro for at udforske Carrick-a-Rede-øen og lære om dens 350 års fiskerihistorie.

Anbefalede: