Britiske fødevarenavne. Hvad er britisk for Zucchini?

Indholdsfortegnelse:

Britiske fødevarenavne. Hvad er britisk for Zucchini?
Britiske fødevarenavne. Hvad er britisk for Zucchini?

Video: Britiske fødevarenavne. Hvad er britisk for Zucchini?

Video: Britiske fødevarenavne. Hvad er britisk for Zucchini?
Video: PEMMIKANER - HVORDAN SIGER MAN PEMMIKANER? #pemmikaner (PEMMICANS - HOW TO SAY PEMMI 2024, Kan
Anonim
Kæmpe præmievindende Marrow
Kæmpe præmievindende Marrow

Hvorfor vil du vide det britiske ord for zucchini?

Tja, forestil dig, at du lige har sat dig til rette for et fornemt restaurantmåltid og bestilt en ret med courgetter med eksotisk lyd? Hvor skuffende da at få serveret en tallerken med noget, man skulle bestikkes for at spise som barn. Du kan støde på mærkelige navne i Storbritannien for helt almindelige ting, du allerede spiser derhjemme.

Nogle af de ting, briterne spiser, overrasker udenlandske besøgende og er helt klart erhvervet smag. Chip butties (sandwich lavet af pommes frites), bønner på toast og ananas eller dåse majs på pizza er blot nogle få. Nogle mennesker nyder også sprøde butties - kartoffelchips i amerikansk stil mellem skiver smurt hvidt brød med brun sauce.

Men det meste af tiden er de almindelige ting, briterne spiser, ikke så forskellige fra, hvad nordamerikanere laver regelmæssigt hele tiden. De rejser bare under formodede navne.

Så for at hjælpe dig med at krydse den amerikansk/engelske sprogbarriere for at finde de fødevarer, du allerede kender og kan lide, for at opdage marven, som vegetarer kan spise, og pickles, der ikke er agurker, har vi lagt sammen denne praktiske guide.

Spis dine grøntsager

  • Aubergine er aubergine. Når grøntsagervendte tilbage til det britiske bord efter endt rationering i 1950'erne (hvis det ikke var en kartoffel, et løg eller en gulerod, var det ikke tilgængeligt), kom de fra kontinentet med deres franske navne med sig. Ironisk nok var det briterne, der bragte denne grøntsag til Vesteuropa fra Indien, hvor den kaldes brinjal (mere om det senere). Det almindelige amerikanske navn, aubergine, stammer fra det 18. århundrede, fordi frugterne af planten, der dengang blev dyrket i Europa, var små, gule eller solbrune og lignede gåseæg.
  • Redbeder er bare en anden måde at tale om rødbeder på. Mærkeligt nok sælges de ofte i supermarkeder, der allerede er kogt, i bløde plastikposer. Det er muligt, de har holdt fast i ordet rod, fordi der var en tid, hvor roegrønt (lidt som bitter spinat) var mere almindeligt tilgængeligt. Men det er bare et gæt.
  • Courgette krydsede Den Engelske Kanal til Storbritannien fra Frankrig, men kom først til Amerika fra Italien, hvorfor amerikanerne kalder det zucchini. Ironisk nok opstod det i Sydamerika, men vi aner ikke, hvad aztekerne kaldte det.
  • Marrow er ikke kun de ting, der kommer ud af midten af kødben, det er også en stor, intetsigende grøntsag, der er relateret til zucchini - det ligner lidt zucchini på steroider (hvilket faktisk er noget af det, det er). Nogle gange, af hensyn til nøjagtigheden, kan det kaldes vegetabilsk marv. Den er norm alt fyldt med en slags krydret fyld for at give den karakter.
  • Squash er ikke en grøntsag i Storbritannien, men et sodavandskoncentrat med sukker, frugtagtig smag,med en lille mængde frugtjuice i. Det er blandet med vand. Grøntsagssquashen, som amerikanerne er vant til, er en relativ nykommer til Storbritannien. Det kaldes norm alt ved sit sortsnavn - butternut squash, acorn squash - og nogle gange grøntsager med orange kød, som ville blive kaldt squash i USA, klumpes sammen som græskar.

Genveje

Briterne har en vane med at droppe ord og bidder af ord fra navnene på nogle fødevarer. Det kan være forvirrende for nordamerikanere. Æggemayonnaise, for eksempel, er ikke mayonnaise lavet af æg. Det er hårdkogt æg, halveret eller nogle gange skåret i skiver, dækket af mayonnaise. Blomkålsost er blomkål og ost. Makaroniost er makaroni og ost, ikke ost lavet af makaroni. Kyllingesalat er et stykke kylling - et ben eller en kylling i skiver - med en salat- og tomatsalat ved siden af. Ditto skinkesalat. Faktisk er den amerikanske ret med hakket skinke med mayonnaise og relish fuldstændig uhørt i Storbritannien.

Budding og tærter

Ordet dessert dukker af og til op i folks samtaler eller på menuer, men den søde retter i slutningen af et måltid kaldes næsten altid budding. Det er en kategori, der kan dække alt fra chokolademousse til frugtsalat. Svaret på spørgsmålet "Hvad er til budding?" kunne nemt være "vandmelon."

Men for at være modsat er buddinger ikke altid søde, og de serveres ikke altid til budding (med andre ord dessert).

En velsmagende "budding" som Yorkshire-budding er en popoverserveret sammen med oksekød eller, i Yorkshire, som en forret med løgsovs. Bøf- og nyrebudding er en traditionel hovedret dampet inde i et wienerbrød. Bag det i wienerbrødet og det bliver til bøf og nyretærte. Og sort budding er en pølse lavet af svineblod og et par andre mere tiltalende ingredienser.

Pies på den anden side er næsten aldrig buddingretten og er næsten aldrig søde - med to undtagelser - æbletærte og hakketærter (som altid er små, individuelle tarteletter). Andre søde tærter kaldes tærter - citrontærte, Bakewell-tærte, siruptærte.

Tærter, der er lavet til at stå alene i tykke skorper, er kendt som hævede tærter. De spises kolde, skåret i skiver eller serveret som små individuelle tærter og lavet solide med sky. Melton Mowbray Pork Pies er et godt eksempel. Andre kødtærter, såsom bøf og ale-tærte, har kun en topskorpe - hvad amerikanerne ville kalde "pot pies." Og nogle af de mest berømte "tærter", Shepherd's Pie (hakket lammekød), Cottage Pie (hakket oksekød) og Fish Pie (fisk og skaldyr i en cremet sauce), har slet ingen kageskorpe - de er toppet med kartoffelmos.

Diverse overraskelser

Pickles kan være de spyd eller mønter af syltet agurk, som du er vant til. Men ordet bruges også til at beskrive vegetabilske relish, der ligner chutney, men ekstremt syrlige eller krydrede. Brinjal pickle er lavet af aubergine og Branston pickle, et varemærke relish produkt serveret med kød eller oste, er krydret.

Og et sidste ord - hvis du aldrig har smagtEngelsk sennep, lad være med at smide det på en pølse som amerikansk gul sennep - medmindre du vil blæse toppen af dit hoved af. Engelsk sennep er lavet af malet sennepspulver og er meget meget varm - så tag det roligt.

Og nogle tilfældige navne

Briterne har også så mange forskellige ting at kalde en sandwich, du ville aldrig vide, at det at smække et par s alte ingredienser mellem to skiver brød blev opkaldt efter den britiske jarl af Sandwich. Der er buttie eller butty og sarnie for at nævne et par. Sandwicher, der ikke er lavet på almindeligt skiveskåret brød, går ofte under navnet på den slags brød, de er indeholdt i: for eksempel baguetten, bapen, rullen, skinke- og ostecroissanten..

Anbefalede: