Pálinka: Ungarsk frugtbrandy

Indholdsfortegnelse:

Pálinka: Ungarsk frugtbrandy
Pálinka: Ungarsk frugtbrandy

Video: Pálinka: Ungarsk frugtbrandy

Video: Pálinka: Ungarsk frugtbrandy
Video: Exploring the Roots of Hungarian Hospitality: A Look into Palinka 2024, Kan
Anonim
Palinka (brandy) flasker, Magyar Palinka haz, Jozsefvaros
Palinka (brandy) flasker, Magyar Palinka haz, Jozsefvaros

Pálinka, ungarsk frugtbrandy, er en stærk alkoholisk drik værdsat for sin styrke, smag og duft. Pálinka kan købes i hele Ungarn, prøves på restauranter og bestilles online. Nogle mennesker laver deres egen pálinka, og festivaler i Budapest og i hele Ungarn fejrer pálinka som en af landets yndlingsdrikke.

Selvom det er let at blive fuld, når man drikker pálinka, betragter dem, der laver pálinka, det ikke som deres mål. At lave pálinka er blevet en kunst i Ungarn, ligesom praksis med at lave ungarsk vin, og mange mennesker nyder pálinka som en civiliseret måde at begynde eller afslutte et måltid på.

Autentisk Pálinka

True pálinka kommer kun fra Ungarn og er lavet med frugter hjemmehørende i og høstet fra den frugtbare Karpaterbassin-region i Europa. Drikkens historie kan spores flere hundrede år tilbage, og det er ingen tvivl om, at forfædre til nutidens ungarere plukkede solmodnet frugt fra træer for at gære og destillere. Pálinka er stærk med et alkoholindhold på mellem 37% og 86%. Autentisk pálinka bør tillade frugten at stå på egen hånd uden tilsætning af sukker, smagsstoffer eller farvestoffer.

Mærket "pálinka" er beskyttet af ungarsk og EU-lovgivning, så producenter udenforaf Ungarn må ikke bruge mærkenavnet "pálinka" til deres produkter, men de kan producere lignende frugtbrandy og sælge dem under forskellige navne.

Pálinka er lavet med søde frugter fra frugthave såsom blommer, abrikoser og kirsebær. Den serveres typisk ved stuetemperatur, fordi en del af glæden ved at drikke pálinka er dens duft og smag, som begge kan sløves, hvis brandy serveres for kold. Brændevinen, drukket ud af et lille, tulipanformet glas, kan tages før eller efter et måltid, men nogle foreslår, at man nyder det efter et måltid som fordøjelsesmiddel.

fejring af Pálinka

Palinka er så integreret i den ungarske kultur, at det fejres under festivaler og rangeres og vurderes under konkurrencer. Nogle mennesker tager endda pálinka-dommerkurser, så de kan vurdere frugtbrændevinen professionelt. Pálinka-dommere er dygtige til at skelne, hvordan brandy i en konkurrence adskiller sig fra hinanden, og hvilke der er bedre end andre, når smags- og duftstoffer sammenlignes.

I Budapest omfatter festivaler, der fejrer pálinka, Pálinka- og pølsefestivalen i oktober og Pálinka-festivalen i maj. Disse festivaler giver en glimrende mulighed for at prøve en række brandy fra producenter fra hele Ungarn.

Pálinka-fremstillingsproces

Pálinka er lavet af høstede frugter, og førhen var det at lave frugtbrandy en måde at bruge frugt, der ikke blev spist i slutningen af sæsonen. Frugten opsamles og anbringes i en beholder eller tønde, hvorefter den omrøres for at hjælpe fermenteringsprocessen i gang. Fermentering finder stedi løbet af flere uger.

Så gennemgår frugtmosen en destillationsproces. Selvom virksomheder, der laver frugtbrændevin, bruger store, moderne destillere, laver nogle mennesker pálinka i deres baghave med ild og en kobberkedel. Når pálinkaen har gennemgået den første destillation, destilleres den endnu en gang.

Køber Pálinka

Pálinka sælges ofte i høje eller runde, elegant formede og dekorerede flasker for at vise dens klarhed eller farve. Nogle populære typer frugtbrandy, der sælges, omfatter abrikos (barack) pálinka fra Kecskemét, blomme (szilva) pálinka fra Körös-dalen og æble (alma) pálinka fra Szabolcs-regionen i Ungarn. Nogle pálinka sælges med frugt på flasken.

Anbefalede: