Kom rundt i München: Guide til offentlig transport

Indholdsfortegnelse:

Kom rundt i München: Guide til offentlig transport
Kom rundt i München: Guide til offentlig transport

Video: Kom rundt i München: Guide til offentlig transport

Video: Kom rundt i München: Guide til offentlig transport
Video: How to use Public Transportation in Oslo (a guide) 2024, Kan
Anonim
München U-Bahn-tog
München U-Bahn-tog

München er en fremragende by til at bruge offentlig transport, og den byder på et omfattende netværk af undergrundsbaner, sporvogne, busser og pendlertog, der bringer dig til stort set over alt, hvor du skal hen i byen og dens afsidesliggende forstæder (selvom transit er mere begrænset ude i 'burbs'). Selvom et par aspekter i starten kan være en smule forvirrende for dem, der er nye i byen, er det relativt nemt at navigere og komme derhen, hvor du skal hen.

Sådan kører man på U-Bahn

Münchens U-Bahn, eller underjordiske metrosystem, er sandsynligvis det transitsystem, der bruges mest af besøgende og også regelmæssigt af lokalbefolkningen. Det er hurtigt, nemt at navigere, og de underjordiske stationer plejer at være rene og sikre - nogle af dem er endda med i klassisk musik!

Den største ulempe ved Münchens offentlige transportsystem er prisen, da den er dyr. En enkeltbillet inden for den centrale zone koster 3,30 euro. Du kan spare penge ved at købe en "Streifenkarte" (stribet billet) til ti individuelle ture, et dagligt, ugentligt, månedligt eller endda årskort, hvis du ofte skal bruge transit. Der er også gruppebilletter, som kan bruges af flere personer i et vist tidsrum.

München har en lang række måder at betale for billetter på. Du kan købe billetter fra automater på stationer, samt ombord på sporvogne ogbusser, ved hjælp af kontanter, og i nogle tilfælde også kreditkort eller betalingskort. Du kan også vælge at købe billetter på din mobiltelefon ved hjælp af MVG- eller Deutsche Bahn-appen, afhængigt af hvilken form for transit du tager.

U-Bahn kører ikke ofte i de tidlige morgentimer, så det kan være værd at kigge ind i natsporvognslinjerne, hvis du har brug for at komme et sted hen klokken 02.00. I dagtimerne er det norm alt pålideligt hyppigt, og i myldretiden kører der ekstra tog. Generelt set behøver du ikke vente mere end 10 til 15 minutter maks. på en metro, norm alt meget mindre.

Hvis du køber en billet fra en blå MVG-maskine, skal du sørge for at validere billetten ved at stemple den i stemplingsautomaterne på metrostationer og på busser og sporvogne. Controllere foretager periodiske gennemgange for at tjekke billetter, og hvis du ikke har valideret din billet, vil du blive idømt en bøde. Den anden vigtige ting at bemærke er at tjekke din rejsezone. München transit er opdelt i ringe. Kig på kortet ved metrostationen for at se, hvor dit stop falder ind i ringzonerne (hvis du bor i det centrale München, vil det kun være de første to ringe). Du skal betale ekstra for en billet, der går længere eller stemple flere striber på din Streifenkarte, hvis du skal et sted, f.eks. i ring seks. En enkeltbillet i én retning er gyldig i to timer. Du kan bruge den til at overføre fra f.eks. en metro til en bus, så længe du holder dig inden for din ringzone.

For det meste er Münchens metrostationer meget tilgængelige for handicappede eller dem, der bruger klapvogne eller ældre. Der er elevatorer ogrulletrapper og pladser til kørestole. Klapvogne skal parkeres nær dørene til metroen.

Andre former for transit i München

München er næppe begrænset til U-Bahn, med et stort netværk af busser, sporvogne og pendlertog. Billetsystemet for busser og sporvogne er det samme for U-Bahn, og du kan typisk købe billetter direkte på bussen eller sporvognen fra en automat, selvom de fleste kun tager kontanter. Bemærk, at hvis du har en klapvogn eller kørestol, er der afmærkede pladser på bus- og sporvognsdørene.

Bus

Münchens buslinjer er den primære måde at komme rundt på i forstæderne og områder, der ikke nås med U-Bahn eller sporvogn, men der er også et rimeligt antal busser i byens centrum. Hvis du har brug for at komme et sted i en fart, er der en række "Express Bus"-linjer, der kun kører nogle få stop til førsteklasses lokationer.

Sporvogn

Sporvognene er måske den mest romantiske af Münchens transitmuligheder. Sporvognene er en anden bekvem og naturskøn måde at komme rundt i byen og betjener også nogle af de mere fjerntliggende kvarterer samt centrale ruter.

S-Bahn (pendlertog)

Münchens S-Bahn-linjer kører gennem byens centrum og betjener Münchens forstæder, hvilket gør det til en fantastisk mulighed for forstadspendlere og dagsture til nogle af Münchens mest besøgte steder uden for centrum, såsom Starnberg-søen, Dachau og Andechs kloster. Husk på, at en S-Bahn-billet til lufthavnen er en separat billet end det typiske ringzoneformat, og sørg for at have den rigtige billet. Mens S-Bahn generelt er ret praktisk ogpålideligt, da det i øjeblikket kun har ét centr alt spor, kan der være betydelige forsinkelser eller aflysninger, hvis der er anlæg eller dårligt vejr.

Cykeludlejning

MVG-cykeludlejningssystemet giver dig mulighed for at leje cykler på kort sigt og returnere dem til stop omkring U-Bahn- og S-Bahn-stationer. Der er også en række andre cykeldelingsprogrammer i München, eller du kan leje cykler på lang sigt fra mange cykelbutikker i hele byen. München er en ekstremt cykelvenlig by med cykelstier over alt, det er en fantastisk måde at spare tid og få noget motion.

Taxa- og ridedelingsapps

Det er nemt at ringe til en taxa i de centrale dele af byen, især i nærheden af større tog- og busstationer; ellers bliver du nødt til at ringe efter en taxaservice. Taxaer i München er pålidelige og sikre, hvis de er lidt dyre. Forsøg dog ikke at tage en taxa til lufthavnen fra byen; det er meget dyrt - enten tag S-Bahn direkte til lufthavnen, Lufthansa lufthavnsbussen, eller reserver en shuttle eller speciel taxa på forhånd, hvis du virkelig ikke ønsker at tage offentlig transport. Uber opererer også i München.

Leje en bil

Hvis du primært skal være i München og ikke foretager nogen omfattende rejser rundt i Bayern, giver det ærlig t alt ikke meget mening at leje en bil - det er dyrt, München kan have dårlig trafik, parkering kan være svært at finde i nogle områder, og gas er ikke billigt. Der er dog mange muligheder for biludlejningsbureauer rundt omkring i München, og det kan være en god mulighed, hvis du bruger München som base og begiver dig ud i nogle landlige områder rundt i regionen. Det sagt,togforbindelser i Bayern er fremragende, og du vil sandsynligvis være i stand til at blive bilfri, hvis du ikke har nogen væsentlige mobilitetsproblemer.

Tip til at komme rundt i München

  • Undgå at køre bil, hvis du kan. Myldretiden i München kan være smertefuld, og visse dele af byen har konstant trafik. Byens centrum er lille og let at navigere, og det offentlige transport- og cykelnetværk er fremragende.
  • Husk, at der ikke er nogen drejekors. Busser, tog og sporvogne har ikke drejekors; husk at stemple din billet i tilfælde af, at en controller laver et tilfældigt sweep. Undtagelser er ugentlige og månedlige billetter, der er tidsstemplede, eller billetter købt fra en Deutsche Bahn-maskine.
  • Vær ikke bange for at bede om hjælp! Nogle gange kan visse elementer i München-systemet, såsom ringzoner, være lidt forvirrende; vær ikke bange for at spørge nogen eller en transitmedarbejder, hvis du er forvirret, når du køber billetter.
  • Tjek efter billige "kombibilletter". Til nogle destinationer, som for eksempel Therme Erding, kan du få en kombinationsbillet, der giver dig både rabat på transit og på entré til seværdigheder. Et City TourCard kan give dig rabatter til 80 forskellige München-attraktioner kombineret med transitomkostninger.
  • Om natten skifter sporvognslinjerne til "natlinjer." Sent om natten kondenserer sporvognslinjerne ofte til lidt anderledes, mindre hyppige ruter. Hvert sporvognsstoppested bør have et kort, der viser natruterne.

Anbefalede: