9 typer mad at prøve i Laos

Indholdsfortegnelse:

9 typer mad at prøve i Laos
9 typer mad at prøve i Laos

Video: 9 typer mad at prøve i Laos

Video: 9 typer mad at prøve i Laos
Video: Surviving Laos!! Eating The Rarest Food in Southeast Asia!! 2024, April
Anonim

Omgivet af land, bjergrigt i nord og omgivet af Mekong-floden på dens vestlige grænse til Thailand, giver Laos land og farvande friske retter, der varierer voldsomt på tværs af regioner og årstider. Vandbøfler, vildsvin og flodfisk - Lao-befolkningens vigtigste kilder til protein forråder tæt adgang til rismarker, jungler og floder.

Mens Laos mad minder en del om det thailandske køkken, er forskellene dybere, end de ser ud ved første øjekast. I modsætning til thailændere laver laoerne også mad med dild og mynte, med en præference for friske grøntsager.

Laoerne foragter sød mad og foretrækker bitre og urtesmag i deres måltider. Og Laos forkærlighed for at spise med hænderne dikterer formen og temperaturen på deres fødevarer (laoerne serverer aldrig mad rygende varm!).

Så næste gang du finder dig selv udforske det bedste, Laos har at byde på, eller vandrer i gaderne på Luang Prabang-natmarkedet, så prøv disse lækre traditionelle Laos-retter og fuldend den lokale oplevelse!

Sticky Rice

En thip khao fuld af klæbrige ris
En thip khao fuld af klæbrige ris

Lao definerer sig selv ud fra deres vane med at spise klæbrige ris (khao niao), et korn, som de fleste andre sydøstasiatiske kulturer henviser til snacks eller desserter. Faktisk joker Lao, at deres nationale navn kommer fra udtrykket luk khao niao, eller"afkom af klæbrig ris".

Hvert måltid for Lao er et klæbrig-ris-måltid, hvor denne basisvare serveres ved stuetemperatur i en vævet bambuskurv kaldet en thip khao. Lao'erne spiser klæbrige ris ved at kugle nogle op i deres højre hånd, bruge denne klud til at tage et ledsagende kød eller grøntsag op og putte det i deres mund.

Et typisk Lao-familiemåltid inkluderer thip khao fuld af khao niao, og de fleste af resten af de traditionelle Lao-retter, der er anført nedenfor, serveret på samme tid. Buddhistiske hengivne tilbringer morgener med at vente i kø for at give munke deres dagspenge af klæbrig ris i en tradition kaldet Tak Bat.

Laap

Traditionel lao mad - larb og kurv
Traditionel lao mad - larb og kurv

Uanset om du kalder det laap eller larb, bevarer denne traditionelle ret sin væsentlige laotiske identitet på trods af sin popularitet i thailandske restauranter.

Laap består hovedsageligt af hakket kød og indmad-svinekød, vandbøffel-oksekød, and eller kylling, blandet med fiskesauce, koriander, mynte, chili, forårsløg og limejuice, sammen med tør- stegte riskorn, der giver en subtil nøddeagtig smag, og derefter kogt. Sticky ris og friske grøntsager ledsager en solid portion laap, uanset hvor du går i Laos.

Turister har en tendens til at få deres laap frisklavet, men purister i Laos og det nordlige Thailand kan af og til lide at få laap serveret blodig og rå, kaldet laap seua eller tiger laap (formodentlig fordi det er sådan, tigre foretrækker deres madtunge on the gore).

Nam Khao

Fad med naem khao, salat af ris og fermenteret svinekød, på restaurant
Fad med naem khao, salat af ris og fermenteret svinekød, på restaurant

Laoerne hader at spilde overskydende klæbrige ris og foretrækker at tilberede overskud i retter som nam khao. Denne sprøde rissalat består af kugler med klæbrige ris, friturestegt og blandet med forårsløg, jordnødder, snittede skalotteløg, jordnødder, urter og skiver af en fermenteret svinepølse kaldet som moo.

Pølsen giver retten en syrlig topnote, der passer overraskende godt sammen med krydderurternes astringens og den skarpe fyldige konsistens af de sprødstegte sticky rice. For at spise nam khao som de lokale skal du have noget frisk grønt ved siden af, som salat: spisende gæster pakker små stykker nam khao ind med grønt, før de spiser.

Tam Mak Houng

Papayasalat og kurv med klæbrige ris på restaurant
Papayasalat og kurv med klæbrige ris på restaurant

Du har sikkert hørt om den thailandske version af denne krydrede grøn-papaya salat kaldet som tam, men Laos' tam mak houng afviser som tams sødme og foretrækker den intense umami givet af fermenteret krabber og en lao-special fisk sauce kaldet pa daek.

Disse ingredienser indgår i den grønne papaya sammen med tomater, chili-hvidløg og limesaft stødt i en morter og støder og spist med klistrede ris, tam mak houng er en klassisk laotisk sideret, der ledsager mange kødtilberedninger på familiens bord.

Takket være morteren og støderen, der blev brugt til at lave det, kan tam mak houngs navn bogstaveligt oversættes til "pounded papaya".

Ping Kai

Ping kai på spyd
Ping kai på spyd

Kombineret med klæbrige ris og tam mak houng fuldender denne grillede kyllingeret en klassisk laotisk spisetrilogi, serveret over alt fraVang Vieng til Isan-regionerne i det nordlige Thailand. Kyllingeretten kai yang - også almindelig på mange thailandske restauranter - er identisk med denne laotiske stegeret.

For at lave ping kai tager Lao en hel kylling, halver den, bank den flad og mariner den i en kombination af fiskesauce, koriander, gurkemeje, hvidløg og hvid peber, før den steges over et lavt kuldrevet brændstof. flamme.

Marinaden varierer på tværs af regioner med tilsætning af sojasovs, østerssauce og andre ingredienser, når du rejser gennem Laos.

Khao Soi

Risnudelsuppe af Khao Soi
Risnudelsuppe af Khao Soi

Luang Prabangs khao soi nudler kan dele fælles rødder med Myanmars egne onn not khao swe, men ligheden stopper ved nudlerne. Den laotiske holdning til denne nudelret bruger en klar svinekødsbouillon i stedet for en med en kokosmælkbase.

De flade risnudler giver retten dens navn; soi betyder "at klippe", og Laos nudelmagere klipper ofte stadig nudler med en saks. Nudlerne garneret med tomater, chili, fermenterede sojabønner og hakket svinekød, før de druknes i rig, tyk svinebouillon, serveres sammen med friske brøndkarseblade, mynte, thaibasilikum og lime.

Nudlerne er almindeligt anerkendt for at være Luang Prabangs officielle nudelsuppe, mest på grund af brøndkarse, der vokser tæt omkring den tidligere hovedstad.

Lao-pølse

Lao pølse
Lao pølse

Tidligere beskrivelser af Laos køkken havde en tendens til at bagatellisere alt undtagen sai oua, som New York Times madskribent Amanda Hesser lærte for et par år siden: "Indtil jeg besøgte," hunhuskede, "den mest udførlige beskrivelse, jeg havde fået af køkkenet, var, at det var 'som vietnamesisk, men med bedre pølse'."

I dag har Lao-pølse afstået den høje jord til laap, men forbliver en konstant ingrediens i flere Laos-favoritter, inklusive den førnævnte nam khao. Men laotisk pølse kan spises for sig selv, som tilberedt på markeder i Luang Prabang.

Der er ikke én type Lao-pølse: Varianter omfatter dem, der er fremstillet i Luang Prabang, som regel lavet med fedtholdigt svinekød og en sund bunke urter og chili; naem, en ris-infunderet, fermenteret svinepølse, der giver nam khao sit navn; og en ekstra krydret version lavet med vandbøffeloksekød.

Ping Pa

Spyd af ping pa, eller stegt fisk
Spyd af ping pa, eller stegt fisk

Gå til en Vientiane street food-bod, og du vil finde masser af flodfisk i overflod, stukket på bambusspyd, krydret med hakket kaffirlimeblad, galangal, citrongræs, koriander og limejuice, før de steges med hud på.

Et spyd ping pa tæller som traditionel laotisk "fastfood": Spises på farten med en solid portion klistrede ris, og det er et fantastisk og smagfuldt måltid for øre stykket.

Khao Nom Krok

Khao nom kok street food bod, Laos
Khao nom kok street food bod, Laos

En portion khao nom krok giver en perfekt afslutning på din shoppingtur på natmarkedet. Som serveret i Luang Prabang laver sælgere en dej af rismel, sukker og kokosmælk, kog den i en specialfremstillet støbejernsgryde og server den derefter varm.

Du finder dem i små klaser, serveret på tallerkener med bananblade; hverbid afslører en sprød yderside, der giver plads til et blødt, næsten smeltende indre. De er også rigelige og billige, og sælges for omkring 20 cents stykket.

Når du går sydpå, ændrer khao nom krok sig væsentligt: I Pakse kommer en velsmagende khao nom kok med en fyld af hakket svinekød og en sød og sur dipsauce.

Anbefalede: