Retter, du skal prøve i Kerala
Retter, du skal prøve i Kerala

Video: Retter, du skal prøve i Kerala

Video: Retter, du skal prøve i Kerala
Video: Курица по Адыгейски. Простые рецепты. Волоха с друзьями. 2024, Kan
Anonim
Kerala måltid
Kerala måltid

Hvis du er vant til de nordindiske standardretter, der er allestedsnærværende på indiske restauranter (tænk butter chicken), er du sikker på at få en overraskelse i Kerala. Kyststatens karakteristiske køkken er knyttet til dens gamle handelsarv og er en sammensmeltning af globale kristne, muslimske og hinduistiske kulinariske traditioner. Kokosnød, skaldyr og krydderier er i høj grad, og kombineres for at give Keralas mad sin egen smag. Der er også forskelle mellem retter i det nordlige og sydlige Kerala - dem fra den nordlige Malabar-region er kendetegnet ved rigere krydderier og har arabisk, hollandsk og portugisisk indflydelse. Bliv heller ikke chokeret over at finde oksekød på menuen! Det er blevet en iboende del af statens identitet, siden syriske kristne missionærer ankom dertil med deres opskrifter for århundreder siden.

Læs videre for at opdage de bedste retter, du skal prøve i Kerala.

Sadhya på et bananblad

Kerala måltid på bananblad
Kerala måltid på bananblad

For en typisk introduktion til Kerala-køkkenet, start med sadhya (banket i Kerala-stil) på et bananblad. Denne vegetariske hinduistiske fest har mere end 20 genstande og er en vigtig del af festivaler som Onam. Emnerne placeres på bladet i en bestemt rækkefølge fra venstre mod højre. Pickles, chutneys, s alt, pappadam og plantain chips er påvenstre. Karryretter er til højre. Ris, sambar, rasam, payasam og ostemasse serveres også på forskellige tidspunkter. Sadhya er norm alt et frokostmåltid og spises bedst med fingrene (virkelig, brug venligst ikke bestik!). Her er en nyttig guide til, hvordan man spiser med hænderne i Indien. Fortsæt ideelt set fra venstre mod højre for en progression af smag fra mild til skarp og sød. Når du er færdig med måltidet, skal du folde bananbladet på midten for at indikere, at du er færdig. Det er hvis du kan fortære alt!

I hovedstaden Trivandrum kan du bestille den omfattende sadhya på Mother's Veg Plaza. Endnu bedre, få dig selv en invitation til et bryllup eller en særlig lejlighed hjemme hos nogen.

Erachi Ularthiyathu

Kerala oksekød yngel
Kerala oksekød yngel

Navnet på denne legendariske syriske kristne ret er bestemt ikke let at udtale, så det er heldigt, at det er kendt som tøryngel over alt (du kan i daglig tale bare bede om BDF). Retten er så elsket i Kerala, at mange mennesker omtaler den som statsretten! For at lave det bliver stykker oksekød meget langsomt stegt eller stegt i en tung pande sammen med kokosstykker, aromatiske hakkede krydderier, chili og karryblade. Nogle turister foretrækker syrisk kristen oksekødkarry, da det er mere som indisk mad for dem. De lokale er dog tilbøjelige til at være uenige.

Okseyngel indtages populært med alkohol i lokale barer og småtøjsbutikker. Så du finder de mest lækre retter der. Prisvindende Mullapanthal-babyshop på MLA Road i Tripunithura nær Kochi er blandt de bedste.

Meen Molee

Kerala fiskekarry
Kerala fiskekarry

Kan du ikke lide krydret mad? Denne lette kokosnødfiskgryderet, som er en signaturret i det centrale Kerala, er ideel. Handel med Portugal blomstrede i det centrale Kerala, og retten menes at være en variation af en portugisisk en-gryde fiskegryderet kaldet caldeirada. Dens navn, molee, kan være et afledt af det spanske ord mole, der betyder en madlavningssovs eller blanding. Gryderetten er lavet uden den syrlige tamarind (kudam puli), der er almindelig i andre Kerala karryretter. Kardemommebælge, kanelstænger, nelliker, pebernødder og karryblade giver den subtile smag.

Meen molee er bredt tilgængelig i Kerala. Det er en specialitet på den berømte Fusion Bay restaurant på KB Jacob Road i Fort Kochi. Sluk det op med appam eller ris. Oceanos på Elphinstone Residence i Kochi anbefales også til fisk og skaldyr, herunder meen molee.

Meen Vevichathu

Kerala fiskekarry
Kerala fiskekarry

En varm og brændende Kerala fiskekarry, meen vevichathu, vil sandsynligvis få dig til at svede! Denne røde, syrlige, tamarindbaserede karry er forbundet med statens centrale Kottayam-distrikt. Det er traditionelt lavet uden kokos ved at koge fisken i en lergryde med udvalgte krydderier, især masser af Kashmiri chilipulver. Sardiner eller makrel booster smagen yderligere.

Prøv meen vevichathu på den omgivende Fort House Restaurant i haven til Fort House Hotel i Fort Kochi. Den serveres i traditionel stil med kappa (cassava planterod) som akkompagnement.

Kappa Puzhukku

Kappa puzhukku
Kappa puzhukku

Du må ikkeforventer, at kappa (tapioka/cassava-planterod) bliver almindeligt indtaget i Kerala. Historien om, hvordan det skete, er interessant. Cassava siges at være blevet indført af portugiserne. Imidlertid beordrede kong Visakham Thirunal af Travencore dens dyrkning under hans regeringstid i det 19. århundrede for at afværge tilbagevendende hungersnød. Beboerne var tilbageholdende med at omfavne det, da det blev opfattet som fattigmandsmad. Det ændrede sig dog i 1940'erne, da en enorm hungersnød ramte staten. Nu anses kappa for at være en delikatesse. Den er lavet ved at koge og mose maniokplanteroden med revet kokosnød og krydderier. Det spises almindeligvis sammen med fiskekarry.

Karimeen Pollichathu

Karimeen Pollichathu
Karimeen Pollichathu

Du kan ikke besøge Kerala og ikke prøve statens officielle fisk, karimeen (perleplet). Denne ærede fisk, der er hjemmehørende i bagvandet i Kuttanad-distriktet omkring Alleppey, er synonymt med karimeen pollichathu. Fisken marineres i en krydret pasta, pakkes ind i et bananblad og dampes. Mums!

For autentisk karimeen pollichathu, tag til den elegante Grand Pavilion-restaurant på Grand Hotel i Kochi eller familiedrevne Karimpumkala Restaurant i Pallom nær Kottayam. Karimpumkala startede som en toddy-butik i 1958, før den udvidede. Retter er lavet efter opskrifter, der tilhører ejerens mor.

Thalassery Malabar Biryani

Kerala biryani
Kerala biryani

Kerala har sin egen biryani-stil. Faktisk er der et par forskellige. Thalassery biriyani, fra Thalassery i Malabar-regionen, er den mest fejrede. Handlende fraMellemøsten bragte det med sig. De slog sig ned der og etablerede sig som det muslimske Mappila (Moplah) samfund. Deres biryani er tung på krydderier og er lavet af kortkornet jeerakasala-ris i modsætning til de sædvanlige langkornede biryani-ris.

Paragon Restaurant, grundlagt i 1939 i Calicut (Kozhikode), er stedet, hvor du kan fylde dig selv fuld af Malabar biriyani. Paragons udløber, Salkara, er også kendt for biryani. Ligesom er det ikoniske Zains hotel på Convent Cross Road nær stranden i Calicut. Hvis du hellere vil spise et mere eksklusivt sted i Calicut, så tag til Mezban Restaurant på Hotel Asma Tower.

Nadan Kozhi Curry

Traditionel kerala kylling karry
Traditionel kerala kylling karry

Foretrækker du kylling frem for at fiske, men vil du stadig have noget ild i munden? Nadan mad giver helt sikkert et slag! Dette hjemmelavede køkken er blandt de mest krydrede i Kerala. Det plejer også at være ret fedtet og har mange variationer. I denne ret er kozhi (kylling) marineret i chilipulver, og røde og grønne chilier bruges til at smage den tykke karrysauce. Så fortsæt på eget ansvar! Nadan kozhi karry passer godt til ris, appam eller Malabar parotta.

Nyd det ved molen på Seagull Restaurant på Calvathy Road med udsigt over havet i Fort Kochi. Sørg for at reservere forud, hvis du vil have et bord med udsigt til solnedgangen.

Appam

Appam
Appam

Appam sammenlignes med en hollandsk pandekage, men den er lavet med en dej af fermenteret ris og kokosmælk. Dette tilbehør spises som et brød med alle slags gryderetter og karryretter. Blød i midten og sprød i kanterne,det er en fast bestanddel i syriske kristne husholdninger, hvor det serveres på alle tidspunkter af dagen, inklusive morgenmad. Når du spiser, brækker du et lille stykke af appam'en af med højre hånd og bruger den til at tage noget af hovedretten op.

Malabar Parotta

Malabar paratha
Malabar paratha

Dette saftige sydindiske brød er, som navnet antyder, fra Malabar-regionen i Kerala, hvor det kom via araberne. Dens flagede, lagdelte udseende gør den let at skelne fra den konventionelle nordindiske paratha. Riv den fra hinanden med fingrene og spis den med oksekød for den ultimative tilfredsstillelse. For indbyggere i Kerala er denne kombination ikke en ret, men en følelse. Malabar parotta kan dog parres med enhver form for karry.

Pathiri

Ney Pathiri / Neypathal - Kerala Malabar Ramadan mad / friturestegt Rice Roti
Ney Pathiri / Neypathal - Kerala Malabar Ramadan mad / friturestegt Rice Roti

En anden Malabar-specialitet, pathiri, er dybest set en roti eller pandekage lavet af rismel. Det tilhører Mappila muslimske samfund, som norm alt spiser det ved middagstid med en ikke-vegetarisk karry. Pattirien kan tilberedes på en bageplade (ari pathiri), friturestegt (ney pathiri) eller fyldt med kød og grøntsager (erachi pathiri).

Puttu

Puttu
Puttu

Vil du have en typisk Keralan-morgenmad? Puttu med kadala (kikærtekarry) er et af de mest populære måltider i staten. Lokalbefolkningen spiser endda puttu med fiskekarry til morgenmad, selvom det måske er lidt for meget for vestlige ganer tidligt om morgenen! Puttuen laves ved at dampe malede ris og revet kokos sammen icylindre.

I vidnesbyrd om puttu's popularitet er Dhe Puttu i Kochi og Calicut fuldstændig hengiven til retten. Denne restaurantkæde blev oprettet af Keralan-skuespilleren Dileep og tv-personligheden Nadirshah for at fremvise puttu. Omkring 20 varianter er tilgængelige der, og ikke kun til morgenmad. Nogle af dem er virkelig kreative og nysgerrige, med kød og frugt blandet i! Tag dertil ved frokosttid for puttu thali (tallerken).

Payasam/Pradhaman

Payasam
Payasam

Kongen af desserter i Kerala, payasam ligner kheer fra andre dele af Indien. Den består af ris, der langsomt er blevet kogt i mælk, kokos, sukker, cashewnødder og tørrede frugter. Denne dessert serveres altid under festivaler. Pradhaman er en tykkere version af den i Kerala-stil. Forskellige ingredienser såsom jackfrugt, linser, kikærter eller mungbønner bruges nogle gange.

Ela Ada

Ila Ada
Ila Ada

Gå ikke glip af muligheden for at nyde denne søde Kerala-godbid, som er en lækker snack. Ela betyder blad, og pakkerne er lavet med ada (ris) meldej fyldt med en blanding af kokos og jaggery (uraffineret rørsukker) og dampet i et bananblad. Bananbladet giver det en dejlig duft og smag. Vædder på, at du ikke kan stoppe ved kun én brik!

Anbefalede: