Beyond Reggae: The Traveler's Guide to Caribbean Music

Indholdsfortegnelse:

Beyond Reggae: The Traveler's Guide to Caribbean Music
Beyond Reggae: The Traveler's Guide to Caribbean Music

Video: Beyond Reggae: The Traveler's Guide to Caribbean Music

Video: Beyond Reggae: The Traveler's Guide to Caribbean Music
Video: Jamaica Unveiled: A Traveler's Guide to Exploring the Heart of the Caribbean 2024, Kan
Anonim
STÅLTROMMEBAND PÅ STRANDEN, BAHAMAS
STÅLTROMMEBAND PÅ STRANDEN, BAHAMAS

Når rejsende tænker på caribisk musik, tænker de i flere tilfælde "reggae". Dette er ikke overraskende i betragtning af, at reggae-musik – en bas- og trommedrevet musikstil, der følger faste beats og en "ø-stemning" – opstod i Caribien, specifikt Jamaica, i 1960'erne. Reggae er bestemt soundtracket til mange caribiske ferier; øens musikscene strækker sig dog langt ud over Bob Marley og inkorporerer en række forskellige genrer, endda inklusive rock, jazz og blues.

Calypso and Steel Pan

Stål tromler
Stål tromler

Calypso-musikkens historie går helt tilbage til 1700-tallet og bliver fortsat set som en måde at projicere stemmen fra afrikanske, franske og caribiske folk rundt om i verden. Musikstilen Calypso inkorporerer mange forskellige instrumenter såvel som vokal for at skabe en harmoniseret melodi, med sjælfulde intonationer svarende til dem af de afrikanske spirituals sunget under afrikansk slaveri. Faktisk er Calypso-musik altid blevet identificeret som de undertryktes musik – i det 18. århundrede blev den fremført af slaverne fra franske plantører på de franske Antiller.

I dag er Calypso-musik rost og elsket for at kombinere spirituelle elementer med velkendteCaribiske instrumenter såsom bongos, spansk guitar, flaske/ske, maracas og trompeter, såvel som bands, der fremfører calypso-musik på trommer, der traditionelt er lavet af stålolie-trommer – dermed navnet "Steelpan." Calypso-musik kan høres over alt Caribien, fra Anguilla til Barbados til Saint Kitts og Nevis og over alt derimellem. Populære Calypso-kunstnere omfatter Lord Kitchener, Bunji Garlin, Jolly Boys, Machel Montano, Harry Belafonte og Wilmoth Houdini, blandt mange andre lokale berømtheder og favoritter.

Soca

Trinidad karneval
Trinidad karneval

Soca-musik, der stammer fra Trinidad og Tobago i 1970'erne, kombinerer funk, soul og calypso for at skabe en musikstil, der er både sjælfuld og fængende. Godskrevet med inspirationen til Soca er den Trinidadian-indfødte Garfield Blackman, som kombinerede traditionel calypso-musik med indo-caribisk musik i 1960'erne, en fusion, der førte til Soca-stilen næsten et årti senere.

Soca er kendetegnet ved brugen af indiske instrumenter såsom dholak, table og dhantal (tre typer percussion-instrumenter), såvel som tromboner, trompeter og selvfølgelig trinidadisk tekst og vokal. Nogle populære musikalske Soca-grupper omfatter El-A-Kru, D'Enforcas, Krosfyah og Xtatik, alle dannet på forskellige øer rundt om i Caribien (inklusive Antigua, Barbados og Trinidad).

Zouk

Axel Tony til koncert i L'Olympia i Paris
Axel Tony til koncert i L'Olympia i Paris

I midten af 1980'erne blev Zouk-musikstilen introduceret og gjort populær af det franske Antiller-band Kassav', hvilket sendte de hurtige,Musik i karnevalstil ind i den caribiske jamscene, især på øerne Guadaloupe og Martinique. Zouk-musikstilen inkorporerer en traditionel rytmesektion af trommer og bas med synthesizere og "shakers", hvilket gør musikken mere sjov, optimistisk og festlig - trods alt betyder "Zouk" "fest" på kreolsk fransk, det sprog, der overvejende tales i de franske Antiller.

Nogle andre populære Zouk-kunstnere bortset fra Kassav' inkluderer Malavoi, Franky Vincent, Perle Lama og Edith Lefel, selvom Zouk-musik almindeligvis spilles af lokale kunstnere over hele De Franske Antiller, herunder Guadeloupe, Martinique og andre caribiske øer.

Salsa

Salsa dans
Salsa dans

Salsa, en populær form for musik såvel som dans, opstod i Cuba i 1970'erne og vandt popularitet i cubanske og Puerto Ricanske udlandssamfund i New York. Salsa kombinerer congos, maracas, saxofoner og andre instrumenter for at skabe en tempofyldt, hurtiggående musik- og dansestil, der har nydt en genoplivning i det sidste årti med populariteten af Zumba, en type "dancercise" baseret på salsa dansebevægelser. En nat med salsadans i San Juan natklub er fortsat en vigtig del af ethvert besøg i Puerto Rico.

Salsa oversættes til "krydderi", at tale til musik og dansens "krydderi" - hurtige skridt, passionerede bevægelser og en ophidset følelse. Med sine latinske og caribiske rødder er salsamusik og dans et kulturelt fænomen, hvor kunstnere spreder sin godmodige sjov og rytme rundt i verden. Nogle populære salsa kunstnere omfatterLa India, Oscar D'Leon, Joe Arroyo, Frankie Ruiz og Marc Anthony.

Dancehall

Sean Paul
Sean Paul

Når du får din caribiske groove på, er der måske ikke noget bedre sted at starte end med Dancehall-musik, en form for højenergireggae, der opstod i Jamaica i 1970'erne. Denne musikstil er kendetegnet ved hurtige rytmer, synthesizere og trommer, hvilket giver en kombination af lyde, der med garanti får dine fødder til at banke, arme til at svinge og hoppe i hovedet.

Dancehall-musik betragtes som en kulturel repræsentation for Jamaica, med dets hurtige tempo og skiftende melodier, der symboliserer det stadigt skiftende og udviklende jamaicanske samfund. For nogle anses Dancehall-musik for radikal på grund af dets politiske budskab og dets noget ukontrollerede rytmer, men uanset hvor du lander på dens sociale betydning, er der én ting med sikkerhed: Når Dancehall-beatsene begynder at støde, vil du gerne få dine dansesko på.

Nogle populære Dancehall-kunstnere inkluderer Sean Paul, Dawn Penn, Shabba Ranks, Patra og Chaka Demus and Pliers, hvoraf mange nåede toppen af deres berømmelse i midten til slutningen af 1990'erne. Dancehall og traditionel reggae-påvirkning kan også findes i musik af popstjernen (og Barbados indfødte) Rihanna, især i sange som "Rude Boy."

Ska

Jimmy Cliff
Jimmy Cliff

Skønt det nu er meget populært rundt om i verden, især i USA og britiske alternative musikscener, opstod ska på Jamaica i 1950'erne og var forløberen for moderne reggae, der blandede elementer fraAmerikansk jazz, blues og traditionel Calypso-musik.

Inspireret af rhythm and blues-musikscenen i USA skabte jamaicanske musikere ska ved at kombinere hakkende guitarriffs, horn, trommer og nogle gange klaver, alt sammen spillet på et tidspunkt i musikken i stil med "skanken",” et opadgående slag off-beat. Ved at integrere jazz, blues, calypso og caribiske musikstile skabte disse kunstnere en musikgenre, der ikke kun ville dominere den caribiske musikscene, men også sprede sig til de amerikanske og britiske musikscener og påvirke alle fra The Police til Sublime.

Nogle populære caribiske ska-bands og -kunstnere (ofte også betragtet som reggae-musikere) omfatter Jimmy Cliff, Lee "Scratch" Perry, Millie, Count Machuki, Skatalites og Jackie Mittoo. Internationale ska-bands løber fra Beat and the Specials ud af Storbritannien til Reel Big Fish, Fishbone og Mighty Mighty Bosstones fra USA

Anbefalede: